De l’àgora a l’aparcament

Aquest és l’article que no va veure mai la llum i no es va publicar al llibret de la Festa Major del 2010.Només són un seguit de reflexions i propostes que es van fer en aquell moment perquè el Govern Municipal les recollís, si volia, és clar.

Ja en l’època dels grecs la preocupació per la comunicació entre les persones d’un mateix poble o ciutat era evident, ells ens varen deixar una herència importantíssima. Tenim les institucions, espais de debat i de conversa que encara utilitzem, parlaments, senats, sales de plens, ateneus culturals etc…, però l’espai de trobada més bàsic, més proper de tots els ciutadans era l’àgora d’abans o la plaça d’avui, i al nostre poble, han caigut en desús.

Parlo de l’ús que en fem dels espais anomenats places. Tenim quatre exemples claríssims al poble, les dues places del Priorat (una al nucli de la Morera i l’altre al de Scala Dei), la Plaça de la Font i la “Placeta dels Til.lers”. Les tres primeres convertides en aparcaments i la tercera adquirida recentment per l’Ajuntament, i reconvertida en “transformador” són, al meu entendre, espais a recuperar per al poble. Hi ha motius diversos per a la seva recuperació: culturals, turístics, econòmics, socials i estètics. Amb una intervenció municipal de relativament pocs diners, a excepció de la plaça dels Til.lers, es podria gestionar l’ús d’aquests espais de manera eficient.

Es pot començar per fer un projecte temporal i experimental, només per les èpoques d’estiu, vacances d’hivern i primavera. Són els periodes de màxima densistat de vilatans i de visitants, que són també els que ens ajuden directe o indirectament a mantenir el teixit econòmic i social del poble.

Existeixen fórmules mixtes de gestió que afavoreixen a tothom. Per a les dues places del Priorat el sistema ja conegut de fitons hidràulics o manuals. Evidenment, la gestió final és competència de l’Ajuntament, però aquest és un sistema que permet als veïns afectats per aquesta proposta de tancament de les places, poder tenir accés a les seves cases o establiments com fins ara, amb la premisa que l’estacionament dels vehicles no és en règim d’aparcament.

Per a la plaça de la Font la proposta és que, durant les temporades abans esmentades, estigués sempre tancada d’una manera fixa. Tots els cotxes que estacionen actualment de manera permanent en aquests espais tenen la possibilitat d’aparcar al nou aparcament, sota la seu del Parc Natural en el cas dels de la Morera i els de Scala Dei habilitar un aparcament a l’extraradi del nucli històric i turistic.

I per la placeta dels Til.lers, molt més complicada de solucionar, la proposta és el trasllat del transformador sorollós i estèticament difícil per a la imatge del poble, a una ubicació més adequada, a l’extraradi o soterrat aprofitant els desnivells propis que ens ofereix la orografia del territori, i òbviament arranjar-la com a espai de descans i trobada propi d’una plaça.

Aquest article no preten una altre cosa que participar i enriquir el debat per tal de millorar el poble i la convivència entre els seus vilatans.

24 d’agost de 2010

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s